Dünya sağlık örgütü raporlarında kirli ve sağlıksız su, ölüm sebeplerinde sigara ve alkolden sonra altıncı sıradadır.
Su deposu temizliği ve dezenfekte hizmeti son genelgelerle yaptırılması zorunlu bir hizmet haline gelmiştir. Su deposu temizliği su kesintisi olduğu dönemlerde üç ayda bir, kesinti olmadığı dönemlerde altı ayda bir yaptırılması gerekmektedir. Su deposu temizliği sadece genelgelere ve standartlara uymak için yaptırılmamalıdır. Kişi önce kendi ve aile sağlığı için su deposu temizleme hizmetini yaptırmalıdır.
SU DEPOSU TEMİZLİĞİ NEDEN GEREKLİDİR?
Su deposu temizliği ile su ile bulaşabilen hastalıklarla mücadeleyi başlatmış oluyorsunuz. Depolardaki içme ve kullanma sularının pas, çamur, kum ve mikroorganizmalardan arınmış olması gerekir. Uzun süre temizliği ve dezenfeksiyonu yapılmamış depolarda çamur, balçık, kireç, pas ve bekleyen suyun oluşturduğu tortunun yanında fare ve kedi gibi canlılarında düşüp öldüğüne tanık olmaktayız. Temizlenmeyen su depolarında oluşan mikroorganizmalar ile insan sağlığını tehdit edebilecek kolera, tifo, ishal gibi hastalıklar oluşabiliyor. Farkına varmadan dişlerimizi fırçalayarak, meyve ve sebzelerimizi yıkayarak, traş olarak, duş alarak, hastalıkların bulaşmasına etken olmaktayız. Kirlenmiş depolarda oluşan kimyasal değişiklikler, şebekeden gelen klorlu suyunda etkisini yok ederek durumu daha vahim bir hale taşıyabilmektedir.
Depoya şebekeden gelen su; klor vb. gibi çeşitli işlemlerden geçerek temizlenmiş olsa bile depo içerisindeki uzun bir süre bekleme sonucunda biyolojik ve fiziksel reaksiyonlar ile içerisinde bulunan yosun, kireç ve mangan gibi maddeler ayrılarak bulundukları ortamda kirlilik tabakası oluşturur. Şebekeden ters vakumla gelebilecek atık su ve bunun yanında depo kapağındaki kırık ve çatlaklardan girebilecek haşere, fare, kedi gibi canlıların ölmesiyle düşünmeden ve kontrol etmeden kullanabileceğimiz su; bir mikrop yuvası haline gelebilir.