Depo içerisindeki mevcut su miktarı hidrofor seviyesine kadar tüketilmelidir veya boşaltılmalıdır. Depo içerisindeki temizlik için gerekli ekipman ve ışıklandırma sağlanıp gerekli güvenlik önlemleri alınmalıdır. Depoda kalan az miktardaki su dalgıç ve pompa yoluyla giderden tahliye edilmelidir. Dalgıç pompa kullanırken 12-24 Voltu geçmeyen dalgıç pompa kullanılması en güvenli olanıdır. Basınçlı kompresörle kir sökücü madde kullanarak deponun duvarlarında oluşan kirlerin çözülmesi sağlanır. Dipte oluşan tortu ve çamur dalgıç pompa ile depo dışına verilir. İlaçlamadan sonra tekrar temiz basınçlı suyla duvar, taban temizliği ve durulama işlemi yapılır. Temizlenmiş depoya su alımıyla birlikte fiziksel ve kimyasal dezenfeksiyon işlemi bitirilmiş olur.
SU DEPOSUNU HANGİ SIKLIKLA TEMİZLETMELİYİZ?
Su depolarının bulunduğu konum ve kullanım amacına göre şebeke, arıtma, kuyu suyu kullanımı olarak niteleyebiliriz. İlgili yükümlülüklere göre kullanım amacı göz etmeksizin su depoları 6 ayda bir temizlenmesi önerilir.
Fakat kuyu suyu ve tankerle alınan sularda depoların kirlenme süreleri daha kısa zamandadır. Bunun sebebi suyun belirli kriterlere göre depoya ulaşmamış olmasıdır. Kuyu suları depoya herhangi bir arıtma sisteminden geçerek dahi ulaşmış olsa da, beraberinde birçok mikro organizmaları taşır. Taşıma, tankerlerle alınan suları içme ve kullanma olarak ikiye ayırabiliriz. Burada ki büyük tehlike tankerlerin suyu alım ve boşaltımı için kullandıkları su borusudur. Herhangi bir depodan ya da suyun yüklenildiği alandan beraberinde getirdikleri mikro organizmaları ve bakterileri rahatlıkla su deponuza bulaştırabilir.
Önerimiz sağlığınız için şebeke sularında 6 ayda bir, diğer su kullanımlarında 3 ayda bir deponun temizlenmesidir.